Çocuklarda Cinsel Eğitim

Çocuklarda Cinsel Eğitim Nasıl Verilmelidir sorusu sıklıkla anne ve babalar tarafından sorulan sorulardan bir tanesidir. Genellikle anne ve babalar çocuklarına Cinsel Eğitimin Nasıl Vermeleri Gerektiği konusunda sorun yaşamaktadır. Bazen çocuklara Cinsel Eğitim Verme ile ilgili yaşanan en büyük güçlük ise anne ve babanın bu konuyu konuşmanın utanılacak bir durum gibi anlamlandırmasıdır. Çocuk ve Genç Psikoloğu Serpil İLHAN’ın hazırladığı makalede anne ve babalar Çocuklarına Nasıl Cinsel Eğitim Vermeleri gerektiğini çocukların cinsel gelişim süreçlerinde sıklıkla sorduğu sorulara nasıl yanıt vermeleri gerektiğini öğrenebilirler.

Çocuklar her yaş döneminde çok meraklıdırlar ve her şeyin nedenini bilmek isterler. Ebeveyni en çok bunaltan ve cevap verilmekte zorluk çekilen konulardan biri de cinsellikle ilgili olan sorulardır. Çocuğa açıklanacak bilgilerin ne kadar detaylı olması gerektiğinin sınırlarını belirlemek bazen zordur. Çocuğa cinsel bilgiler vermenin en uygun zamanı bu konuda sorular sorduğunu fark ettiğiniz zamandır. Çocuğunuz cinsellik konusundan kaçınıyor ise bu konu hakkında siz konu açabilirsiniz.

Cinsel eğitimde asıl amaç, çocukların cinsellik konusunda sağlıklı bilgilere ulaşmasını ve gelecek yaşantısında sağlıklı bir cinsel yaşantısının olmasını sağlayabilmektir. Anne babaların cinsel eğitimin çocukların hayatındaki en önemli konulardan biri olduğunun farkına varmaları ve buna göre tutum sergilemeleri gerekmektedir.

Her çocuğun merakı farklıdır. Çocuklar her yaşta her konuyu merak edip sorabilirler.18-24 aydan itibaren tuvalet eğitiminin başlaması ile bebeğin ilgisi cinsel organlara yönelmiş olur. Çocuklar çişini nereden yaptığına dikkat etmeye başlarlar. Bazen bu merak korkuya dönüşebilir. Her şeyin yolunda olduğunu, endişelenecek bir şey olmadığını anlatmak önemlidir. Bu dönemde fazla ayrıntıya girmek yalnızca çocukların kafasını karıştırır. Tuvalete oturmak istemeyen çocuğu oturması için zorlamak çocuğa anlaşılmadığı hissini verir ayrıca tuvalet eğitiminde inatlaşmanın temelleri atılmış olur.

2 yaşından sonra çocuklar cinsiyet farkına varmaya başlar. Bu konuda sorular sorarak kendince incelemeler yaparlar ve durumu anlamaya çalışırlar. Genel olarak kız çocukları babasının arkasından tuvalete, erkek çocuklar ise annesinin arkasından tuvalete, banyoya giderek gözlem yaparlar.

3 yaş civarında çocuklar cinsellik hakkında sorular sormaya başlar. Çocuğunuza cinsellik hakkında sorduğu sorular hakkında dürüst, yaşına ve gelişimine uygun cevaplar vermeniz önemlidir. Gerekli bilgiyi sağlamadığınızda çocuğunuz farklı ve doğru olmayan neden-sonuç ilişkisi kurabilir.

Okul öncesi dönemde cinselliğe duyulan merak çocuklarda daha fazla iken çocuğun okula başlaması ile bu merak azalır. Çocuğunuza vermek istediğiniz cinsel eğitim hakkında ne tür bilgiler vermek istediğinizi, yaşına göre sorularına nasıl cevap verebileceğinize hazırlanmak sizi bu konuda konuşmada daha donanımlı ve rahat hissetmeniz açısından yardımcı olacaktır.

6 yaş- 9 yaş arasındaki çocuklar sıklıkla doğum ve cinsiyet rollerine ilgi duyarlar. Bu dönemde erkeklerde kızlarda daha çok hem cinsleri ile vakit geçirmekten hoşlanır. 6 yaş- 9 yaş çocukları cinsellik hakkında bir çok farklı soru sormaya başlar. ‘’Ben nasıl dünyaya geldim?’’ en çok duyulan sorular arasındadır. Soru ne olursa olsun çocuk hangi yaş aralığında ise ona göre cevap vermek gerekir. Bizim gibi kapalı ve cinselliğin ayıp olarak karşılandığı toplumlarda, yetişkinlerde görülen rahatsızlığın ya da psikolojik sorunların arkasında cinsel bilgi eksikliğinin yattığı araştırmaların net sonucu olarak görülmüştür.

Zamanında yetişkinlerden sağlıklı ve yeterli bilgiyi alan çocukların gelecek yaşantısında cinsellikle alakalı yaşadığı sorunlar yok denecek kadar azdır. O yüzden bu bilgiyi arkadaşlarından ya da çevresinden alması yerine, ebeveynlerinden doğru bilgiyi edinmesi büyük önem taşır.Çocuğunuzun cinsellik konusunda rahatça sizinle konuşabilmesi için erken yaştan bu konunun tabu olmadığını, konuşulabilecek normal bir konu olduğunu hissettirmeniz önemlidir. Bu noktada ebeveynlerinde cinsellik konusunda konuşurken gergin olmamaları önemlidir. Çocuğunuza bedenini tanımasına yardımcı olurken, ona bedeninin sınırlarını da öğretmiş olacaksınız. Bu sayede çocuğunuzu cinsel tacizden korumak amaçlı bir önlem de almış olursunuz.

Bazı sorulan sorular ve cevapları

Kızların neden pipisi yok?
Kızlar ve erkekler ayrı yaratılmışlardır. Kızların pipisi olmaz çünkü kızlar büyüyünce anne olurlar. Eğer pipileri olsaydı anne olamazlardı.Ben nasıl oldum?
Annenin içindeki yumurta ile babanın yumurtası birleşirse bebek olur. Bebekler de annelerin karnındaki yuvada büyürler.

Annelerin karnı neden şişer?
Çocuklar annelerin karnında büyürler. Çocuklar bu yuvada korunurlar. Sen büyüyüp geliştiğinde hastaneye gittik ve doktorlar seni oradan çıkartıp bize verdiler.

Çocuklar annelerin karnından nasıl çıkarlar?
Annelerde çocukların dışarı çıkabilmesi için bir boşluk vardır. Bebekler küçük olduğu için buradan doktorlar rahatça çıkartabilirler.

Benim neden memem yok ya da büyük değil?
Çünkü henüz küçüksün. Sen büyüdüğünde vücudunda büyüyecek ve büyüklerin ki gibi olacak. (Çok ayrıntıya giremeye gerek yoktur.)

Çocuğunuza sağlıklı bir cinsel eğitim vermek için gerekli bilgiye ve donanıma sahip olmadığınızı hissediyorsanız çocuğunuzun yaşına uygun hikaye kitaplarından faydalanabilirsiniz. Çocuğunuza ne kadar ve nasıl bilgi vermenin uygun olacağını araştırabilir, gerekli bilgileri hazırlayabilirsiniz. Çocuğunuz ile cinsellik hakkında konuşurken çocuğunuzun sorduğu soruyu geçiştirmemeye ve farklı bir işle uğraşmamaya özen gösterin. Cevaplarınızın net olmasına fakat fazla detay içermemesi önemlidir. Çocuğunuzun cinsellik hakkında bilmek istediğinden fazla bilgi vermeniz uygun olmayacaktır. Çocuğunuzun ile konuşurken “ayıp”, “yasak” gibi olumsuz duygu ifadelerden ve duruştan kaçınmaya özen gösterin. Bu dönemde de çocuğunuza kendi bedenin ona ait olduğunu hatırlatmanız ve konun üzerinden geçmeniz faydalı olacaktır.

Psikolog Serpil İLHAN

Çocuk ve Genç Psikoloğu
cocukpsikiyatri.org - Ankara

Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88