ÇOCUĞUM GÖZ TEMASI KURMAKTAN KAÇIYOR !!!

Göz Teması Kurmanın Çocuklar için Önemi

Çocuklar niçin göz teması kurmazlar? Çocukların göz teması kurmasını engelleyen nedenler nelerdir? Çocuklarda göz teması kurması önemli midir? Çocukların göz temasını arttırmak için ne yapmalıyım? Çocuk ve Genç Psikoloğu Serpil İLHAN makalesinde çocuklarda göz temasının sınırlı olması konusunu inceliyor.

Göz teması bir çocuğun doğumundan itibaren en kıymetli iletişim araçlarından bir tanesidir. Göz, duygu dünyasının dış dünyaya açılan kapısıdır. Çocuğun iç dünyasını bize gözler anlatır. Çoğu ailelerde ‘’Kızım/oğlum göz teması kurmaktan kaçıyor.’’ gibi şikayetler görülebiliyor. Her insan konuşma, başkası tarafından dinlenme, değer görme ihtiyacı hisseder. Yetişkin olarak bizler bile konuşurken göz teması kurmayı bu kadar önemsiyorken, çocuklarımız ile konuşurken buna ne kadar dikkat ediyoruz?

Göz kontağı kurarak iletişim kurmaya doğumdan itibaren başlanmalıdır. Çocuk kucağımızdayken, bezini değiştirirken, mamasını yedirirken, emzirirken kurduğumuz göz kontağı aramızdaki iletişimi daha da güçlendirir. Çocuk hangi yaşta olursa olsun, konuşurken göz kontağı kurmaya özen gösterilmelidir. Çocuğa yaptığı yanlışı, doğruyu anlatırken, onu motive ederken, sohbet ederken kurulacak olan göz teması, söylenenlerin çocuk için daha anlamlı olmasını, duygusal gelişimini ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca, konuşulanların daha iyi anlamasını, yorumlayabilmesini, kendini değerli ve önemli hissetmesini sağlar. Bu yüzden bazen çocuklar, anne ve babaları ile konuşurken çenelerinden tutup kendilerini doğru çevirirler.

Bazı ebeveynlerin iletişim kurarken göz teması kurmadıklarını gözlemliyoruz. Çocuk anneye-babaya yöneldiğinde göz ucu ile bakmak, konuşurken aklın başka yerde olması bağlanma fırsatlarının kaçırıldığı zamanlardan bazılarıdır. Çocuk ile konuşurken onunla aynı hizada olmak, gözüne bakarken gülümsemek oldukça önemlidir. Aradaki mesafede dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Bu mesafe çok uzak veya çok yakın olmamalıdır.

Çocuğu uzaktan seyretmek ya da çok yakından gözünün içine bakmak göz teması değildir. Eğer yakınlık çok fazla olursa çocuk bu durumdan kaçınabilir yada bu duruma direnç gösterebilir. Böyle bir durum da güvenli bağlanmayı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca çocuk ile uzun süre göz göze bakışmakta çok doğru değildir. Göz teması sırasında, göz kapaklarımızı kapatana kadar bakmak ve kapandıktan sonra ara verip sonra tekrar bakmak en doğrusudur. Uzun süre gözünün içine bakmak, yetişkinlerin baskısı altında kalmış hissi yada korku ve kaygı gibi duygular hissettirebilir çocuğa.

Çocuklarda Göz Teması Kurmama Nedenlerinden Bazıları

Psikolojik Etkenler

Özellikle çalışan anne ve babalar çocuklarını bıraktıklarında, çocukta tavır alma ve üzülme şeklinde göz teması kurmama gibi psikolojik sonuçlar gözlenebilmektedir.

Dikkat dağınıklığı

Göz kontağı kuramamanın diğer bir nedeni de dikkat dağınıklığı olabilir. Çocuk uzun süreli dikkat sağlayamaz. Odaklanma dediğimiz dikkatin tek bir yere, konuya yöneltilmesidir. Dikkat ve odak sorunu olduğunda da kişi göz teması kuramayabilir. Bu yüzden kişide süreç boyunca gerginlik, heyecan, iletişimsizlik meydana gelebilir.

Şaşılık

Bir göz düz ve paralel şekilde bakarken, diğer gözde içe veya dışa doğru kayma gözlenebilir. Çocuklarda daha çok içe kayma gözlenir. Ebeveynler tarafından farkedilen göz teması kurmama durumu şaşılıkla bağlantılı olabilir. Erken teşhis önemli olacağından ihmal edilmemeli ve doktora gidilmelidir.

Otizm

Göz teması kurmama ve göz göze gelmeme durumları otizmin belirtileri arasında olduğundan doğru teşhis için uzmana başvurulmasında yarar vardır. Erken teşhis sayesinde uzmanlar tarafından büyük oranda azaltılabilmektedir.Çocuklarımızla aramızdaki ilişkiyi güçlü tutmak için, onlara değer verdiğimizi, üstlerinde baskıcı bir otorite değil de, seven, anlayan bir anne baba olduğumuzu göstermek için göz teması kurmaya dikkat etmeliyiz. Çocukla konuşurken çömelip konuştuğunuzda, yan yana oturarak konuştuğunuzda, onunla aynı hizaya gelecek ve daha sağlıklı bir iletişim sürdüreceksiniz. O halde; çocuğumuza, onun duygu ve düşüncelerine sevgi ve saygı duyduğumuzu hissettirmek, yetişkin olduğunda da doğru iletişim yöntemlerini kullanmasını sağlamak için, göz kontağı kurarak konuşmaya özen göstermeliyiz.

Psikolog Serpil İLHAN

Çocuk ve Genç Psikoloğu
cocukpsikiyatri.org - Ankara

Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....

Randevu için 0 312 466 38 00 - 0 542 466 38 88