Konuşma Gecikmesi
Konuşma gecikmesi pek çok aile tarafından sanki ayrı bir psikiyatrik sorun gibi anlamlandırılmasına karşın pek çok farklı psikiyatrik sorundan kaynaklanabilecek bir bulgudur. Konuşma gecikmesi ile ilgili sıklıkla başvurular okul öncesi dönemde ve daha sıklıkla 3 yaş civarı olmaktadır. Diğer yönden bazen konuşma gecikmesi ile ilgili uzun dönem yansımaları ailelerin çocuklarında kelime dağarcığında kısıtlılık tarzında sorunları gözlemlemesine bağlı olarak daha ileri yaşlarda başvurmalarına da neden olabilmektedir. Konuşma gecikmesinin doğası gereği gidişatıda hangi rahatsızlıkla ilgili olduğu ile ilişkilidir. Aşağıdaki makalede konuşma gecikmesinin nedenlerini, konuşma gecikmesinin tanısının nasıl konulduğunu, bir çocukta konuşma gecikmesi ile karşılaşıldığında ailelerin neler yapması gerektiği bilgilerini bulabilirsiniz.
Konuşma gecikmesi Nedir?
Kısa ve basit tanımlaması ile konuşmanın kişinin beklenen yaş ve bilişsel seviyesinin gerisinde olması anlamına gelir. Genel olarak çocuklar 1 yaş civarında ilk kelimelerini, 2 yaş civarında ise cümle kurması beklenir. Her ne kadar sıklıkla aileler tarafından ayrı bir rahatsızlık olarak düşünülmesine rağmen konuşma gecikmesi birçok farklı rahatsızlığın sonucunda ortaya çıkabilen bir belirtidir.
Konuşma gecikmesi Tanısı nasıl Konulur?
Çocuğun yalnızca konuşma değil bedensel birçok becerisinin yaşına uygun olup olmadığını değerlendiren farklı psikolojik testler mevcuttur. Bu testlerde çocuğun konuşmasının, kullandığı kelime sayısının hangi yaş ile uyumlu olduğunu saptamak mümkündür. Ancak bu süreçte en çok dikkat edilmesi gereken nokta konuşma gecikmesinin ayrı bir hastalık olmadığı sadece farklı rahatsızlıkların yansıması olduğudur. Örneğin zeka geriliği veya otizm de görülebilen konuşma gecikmesi farklı özellikler gösterirken sözel anlatım bozukluğunda daha farklı bir süreç söz konusudur. Bu nedenle konuşma gecikmesi olan çocuğun mutlaka çocuk psikiyatrisi hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir.
Konuşma gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Konuşma gecikmesine yüzlerce farklı tıbbi ve psikiyatrik durum neden olabilir. Aşağıda sıklıkla en sık karşı karşıya kalınan sorunlara yer verilmiştir. Konuşma gecikmesine en sık neden olan bu rahatsızlıklar ile ilgili bilgiye yine site içerisinden ulaşabilirsiniz.
Sözel anlatım bozukluğu (ifade edici dil bozukluğu)
İşitme kaybı
Yaygın gelişimsel bozukluk (atipik otizm)
Otizm
Zeka gerilikleri
Konuşma gecikmesinin Tedavisi ve Gidişatı Nasıldır?
Konuşma gecikmesinin tedavisi ve gidişatı hangi rahatsızlık sonucunda ortaya çıkmasına göre farklılık gösterecektir. Örneğin konuşma gecikmesinin en sık rastlanan nedenlerinden bir tanesi olan sözel anlatım bozukluğunda belirgin müdahale edilmemesine rağmen gidişat oldukça iyi olabilirken, otizme bağlı bir sorunda konuşma ile ilgili yaşanan güçlükler hayat boyu kalıcı olabilmektedir. Bu nedenle en uygun yaklaşım konuşma gecikmesini birçok farklı rahatsızlığın ortak bir şekilde neden olabileceği bir belirti olarak değerlendirilerek, mevcut sorunun hangi sorundan kaynaklandığının saptanmasıdır.
Dr. Genco USTA
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
cocukpsikiyatri.org - Ankara
Çocuk psikolojisi ve psikiyatrisi ile ilgili herşey....